Cliëntondersteuning zorgverzekeringswet onvoldoende geregeld

In de langdurige zorg is de onafhankelijke cliëntondersteuning geregeld. Heb je als cliënt vragen of problemen dan kun je onafhankelijke ondersteuning krijgen bij onder andere het Adviespunt Zorgbelang. Ook vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is wettelijk recht op onafhankelijke cliëntondersteuning geregeld.

In de verzekerde zorg is dit echter nog niet geregeld. Zorgbelang Overijssel is van mening dat de Zorgverzekeringswet hierop moet worden aangepast.

Ik kreeg geen ondersteuning

Marit S, cliënt bij het Adviespunt Zorgbelang, geeft aan: ‘Het is goed dat er cliëntondersteuning is voor mensen die een indicatie hebben voor de Wet langdurige zorg (Wlz). Echter, als je nog onder de zorgverzekeringswet valt en veel zorg nodig hebt, zoals mijn familielid, dan is er (nog) geen cliëntondersteuning.

Zonder de hulp van Adviespunt Zorgbelang Overijssel was er geen zorg geregeld voor mijn familielid.’

Ik heb al veel te doen en te verwerken

S geeft verder aan: ‘Ik hoop van harte dat er meer duidelijkheid komt in regelingen en dat de wet wordt aangepast. Als familie heb je al veel te doen en veel te verwerken en daarom zouden wij wat betreft het regelen van de zorg graag ondersteuning krijgen.

 

Zorgbelang gaat graag in gesprek

Zorgbelang gaat graag in gesprek met zorgverzekeraars over dit onderwerp. Zorgbelang komt al ruim 30 jaar op voor de belangen van burgers, cliënten en patiënten. Bovenstaande is één van de onderwerpen waar Zorgbelang zich op richt.

 

Heeft u een vraag of ondersteuning nodig?

U kunt contact opnemen met het Adviespunt Zorgbelang via 074-291 35 97 of adviespunt@zorgbelang-overijssel.nl.

 

Terug naar overzicht