Aan de slag met het VN Verdrag

Mensen met een beperking moeten mee kunnen doen in de samenleving. Naar eigen wens en vermogen. Net als iedere andere burger. Dit staat in het ‘VN-verdrag Handicap’ dat in Nederland sinds juli 2016 geldt. Het Rijk moet ervoor zorgen dat overheden, bedrijven en instellingen aan de slag gaan. Zorgbelang helpt hen daarbij.

Ook mensen met een beperking willen zelfstandig kunnen wonen en werken. Onderwijs volgen, reizen met het openbaar vervoer, een avondje uitgaan en sporten. Overheden, bedrijven en instellingen, groot en klein, moeten ermee aan de slag. Bijvoorbeeld door hun locaties toegankelijk te maken voor iedereen.

Aanbod Zorgbelang
Zorgbelang ondersteunt het toegankelijk maken van overheids- en bedrijfslocaties voor mensen met een beperking. We doen dat met:

  • De VN-receptenmap
  • Een test van de organisatie op toegankelijkheid

VN-receptenmap
Wil je in jouw organisatie bespreken welke maatregelen je moet nemen? Pak de VN-receptenmap erbij als hulpmiddel. Het is een creatieve vertaling van twaalf artikelen uit het VN-verdrag in een eenvoudige en praktische vorm. Twaalf ‘recepten’, compleet met ingrediënten, bereidingswijze, hulpmiddelen, variaties, smaakmakers en een kers op de taart. Bekijk het filmpje en zie hoe het werkt. Deze film is gemaakt door Jan Troost van Inclusie Verenigt.

Test op toegankelijkheid
Wil je concreet aan de slag om je locatie beter toegankelijk te maken? Laat je gebouw testen door een proefpanel van VN-ambassadeurs. Deze ervaringsdeskundigen beproeven de locatie. Van gemeentehuis tot horecagelegenheid of school. De VN-ambassadeurs zijn complimenteus over de goede dingen, maar streng over wat er beter moet. Zorgbelang maakt naderhand een verbeterplan en denkt mee over de uitvoering.

Koken met Troost

Aflevering 1. Toegankelijkheid

HET kookprogramma over inclusie met ‘Recepten om mee te doen’. Een nieuw project, waarbij we de elf receptenkaarten uit de VN receptenmap gaan verfilmen. Jan Troost laat samen met VN-ambassadeurs en speciale gasten de kijkers inspireren hoe je op eenvoudige wijze een bijdrage kunt leveren aan een inclusieve, toegankelijke samenleving.

Deze filmpjes kunnen gebruikt worden bij de start van inclusie bijeenkomsten, om vervolgens met elkaar in gesprek te gaan met behulp van de VN-receptenkaarten.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door Agis Innovatiefonds, CZ fonds, Stichting Voorzorg Utrecht, Leefbaarheidsalliantie Gelderland en Buro Opaal.

VN Ambassadeurs

Over het VN-verdrag Handicap
Het VN-verdrag Handicap staat voor inclusie, persoonlijke autonomie en volledige participatie van mensen met een beperking. Doel van het verdrag is dat hun positie verbetert. De Rijksoverheid moet ervoor zorgen dat het ook gebeurt. Daarom is er een landelijk actieprogramma gemaakt: ‘VN-verdrag Onbeperkt meedoen’. Meer over het VN-verdrag Handicap vind je hier.

Terug naar overzicht